Exposoma químic
Coordinadora: Dra. Agnés Díaz.
Secretària: Sandra Pereyra Biazzi.
Components:
Col·laboradors/es externs:
- Dr. Nicolás Olea Serrano - Catedràtic de Radiologia i Medicina Física de la Universitat de Granada. Centre de recerca Biosanitària ibs - Granada.
- Dra. Alba Hernández (plàstics) - Llicenciada en Biologia (UAB), professora adscrita al grup de Mutagènesis del departament de Genètica i de Microbiologia (UAB). Lidera el projecte nacional NAMs-*WATER i el projecte europeu PLASTICHEAL UAB.
- Jordi Díaz Marcos - Investigador de la Universitat de Barcelona en la Unitat de Tècniques Nanomètriques (Centres Científics i Tecnològics, CCiTUB), i coordinador de la unitat de divulgació i comunicació Nanodivulga UB i el grup de comunicació i divulgació EspaiNano de l’Associació catalana de Comunicació Científica (ACCC).
- Dra. Carmen Plasencia Castillo - Doctorada en Medicina i Cirurgia, Química, Bioquímica, Màster en Biotecnologia i Màster en Administració d'Empreses. Chief Executive Officer Aromics.
Justificació
L'activitat humana des de la revolució industrial ha generat milions de productes químics, els quals afecten la nostra salut, la dels ecosistemes i la del planeta, sense cap dubte segons els últims estudis científics. Actualment ja es coneix que moltes de les substàncies químiques a les quals estem exposats crònicament tenen capacitat de provocar alteracions hormonals a dosis baixes o molt baixes, dosis que es consideraven segures fa dècades. Han canviat els conceptes clàssics que només “la dosi fa el verí”. Estem davant un repte important científic ja que les pluriexposisions poden alterar els sistemes naturals de metabolització i detoxificació.
A causa de la gravetat de la situació, s'han desplegat en un marc polític –sanitari estratègies globals, nacionals i locals dirigides al seu control, estudi, reducció o eliminació.
Objectius
- Treballar en l'estudi i actualització del exposoma químic.
- Donar a conèixer el exposoma químic i el seu impacte sobre la salut, als professionals sanitaris i no sanitaris a través de formació continuada.
- Intervenir en la formació comunitària.
- Contactar amb membres d'altres grups de treball, societats científiques, entitats públiques i privades per a la col·laboració i treball conjunt en relació als nostres objectius de formació i recerca.
Proposta d'activitats curso acadèmic
- Sessió general del GdT exposoma químic presentació i invitació a la participació d'altres membres o grups de treball.
- Participar en la confecció de programes d'activitats preventives i de promoció de la salut de la població en general.
- Trobades trimestrals del GdT.
- Trobades en línia.
Referències