Logo SOCSA

Societat Catalana de Salut Ambiental

Exposoma químic


Coordinadora: Dra. Agné Díaz Riverol Doctora en Medicina (Títol d'Or), graduada de l'Institut Superior de Ciències Mèdiques de Villa Clara, Cuba (1996). Especialista de primer grau en Neonatologia, Cuba (2002). Membre de l'Acadèmia Alemanya de Teràpia de Quelació i Metalotoxicologia Clínica (2019). Clínica Internacional de Medicina Ambiental – CIMMA. Doctora en Medicina, especialista en Neonatologia. Membre de l'Acadèmia Alemanya de Teràpia de Quelació i Metalotoxicologia Clínica. Clínica Internacional de Medicina Ambiental – CIMMA.

Secretària: Sandra Pereyra Biazzi. Medicina i Odontologia Ambiental Clínica Europaem Assimas. Teràpia neural i Odontologia Neurofocal. Medicina Biològica. Rehabilitació neurooclusal. Posturologia clínica. Membre del Grup de Treball de la CAMFIC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària). Membre de la SOCSA (Societat Catalana de Salut Mediambiental). Docent del Màster en Teràpia Neural Mèdica i Odontologia Neurofocal (UB - Campus Docent Sant Joan de Déu). Formadora en educació continuada en Odontologia Integrativa

Components:

  • M. Carmen Ruiz, Metge clínic i docent, especialista en Medicina Familiar i Comunitària (CAP Sabadell-centre). Experta en Medicina Ambiental per l'Acadèmia Americana de Medicina Ambiental i per la U. Complutense de Madrid. Cofundadora i presidenta de la Societat Catalana de Salut Ambiental (SOCSA) – Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. Fundadora i coordinadora del Grup de Patologia Ambiental – Camfic. Membre i col·laboradora activa en múltiples societats, grups de treball i entitats tant públiques com privades.
  • Dra. Francisca López Crespi, Metgessa especialista en medicina del treball. Exfuncionària del cos de Titulats Superiors en Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, adscrita al servei de Medicina del Treball al Centre de Seguretat i Condicions de Salut al Treball de Barcelona (CSCST).
  • Dra. Maria Jesús Clavera Ortiz: Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la UAB (1975). Especialista en Pediatria i investigadora amb una àmplia trajectòria en epidemiologia, estadística mèdica i tractament de nens amb autisme.
  • Dra. Carmen Plasencia, Química especialitzada en bioquímica, doctora en Medicina (Oncologia) i MBA, cofundadora i CEO d’AROMICS. Amb més de 25 anys d’experiència en recerca biomèdica i desenvolupament de fàrmacs, ha liderat múltiples projectes europeus i internacionals centrats en teràpies innovadores, particularment en càncer i malalties infeccioses. És autora de publicacions científiques i diverses patents, avaluadora experta de programes europeus de R+D i mentora de startups biotecnològiques, sent reconeguda com una de les líders en innovació en salut a nivell europeu. Compromesa amb la innovació i la salut ambiental, forma part del col·lectiu civil que impulsa la llei de desamiantat a Catalunya i és membre actiu de CataloniaBio & HealthTech, la xarxa de dones inversores WA4STEAM i el Col·legi de Químics de Catalunya.

Col·laboradors/es externs:

  • Prof. Julia Lorenzo, catedrática en el departamento de Bioquímica y Biología Molecular de la UAB e Investigadora principal del grupo de Ingeniería de Proteínas y Nanomedicina del Instituto de Biotecnología y Biomedicina de la UAB. Su trabajo se centra en el desarrollo y estudio de nanomateriales para la generación de nanofármacos, en especial para ser utilizados en enfermedades cerebrales. Es autora de más de 100 artículos de investigación y de varios capítulos de libro, además de participar como investigadora principal en proyectos sobre nanomateriales tanto a nivel nacional como internacional.

Justificació

L'activitat humana des de la revolució industrial ha generat milions de productes químics, els quals afecten la nostra salut, la dels ecosistemes i la del planeta, sense cap dubte segons els últims estudis científics. Actualment ja es coneix que moltes de les substàncies químiques a les quals estem exposats crònicament tenen capacitat de provocar alteracions hormonals a dosis baixes o molt baixes, dosis que es consideraven segures fa dècades. Han canviat els conceptes clàssics que només “la dosi fa el verí”. Estem davant un repte important científic ja que les pluriexposisions poden alterar els sistemes naturals de metabolització i detoxificació.

A causa de la gravetat de la situació, s'han desplegat en un marc polític –sanitari estratègies globals, nacionals i locals dirigides al seu control, estudi, reducció o eliminació.

Objectius

  • Treballar en l'estudi i actualització del exposoma químic.
  • Donar a conèixer el exposoma químic i el seu impacte sobre la salut, als professionals sanitaris i no sanitaris a través de formació continuada.
  • Intervenir en la formació comunitària.
  • Contactar amb membres d'altres grups de treball, societats científiques, entitats públiques i privades per a la col·laboració i treball conjunt en relació als nostres objectius de formació i recerca.

Proposta d'activitats curso acadèmic

  • Sessió general del GdT exposoma químic presentació i invitació a la participació d'altres membres o grups de treball.
  • Participar en la confecció de programes d'activitats preventives i de promoció de la salut de la població en general.
  • Trobades trimestrals del GdT.
  • Trobades en línia.

Referències

Fundació Acadèmia - Societat Catalana de Salut Ambiental © 2025 - Avís legal

Crèdits de les imatges