Logo SOCSA

Societat Catalana de Salut Ambiental

Enfermedades ambientales


Coordinadora: Dra. M. Carmen Ruiz Martín, Metge clínic i docent, especialista en Medicina Familiar i Comunitària (CAP Sabadell-centre). Experta en Medicina Ambiental per l'Acadèmia Americana de Medicina Ambiental i per la U. Complutense de Madrid. Cofundadora i presidenta de la Societat Catalana de Salut Ambiental (SOCSA) – Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. Fundadora i coordinadora del Grup de Patologia Ambiental – Camfic. Membre i col·laboradora activa en múltiples societats, grups de treball i entitats tant públiques com privades.

Secretario: Dr. Edgar Buloz, Metge especialista en Medicina Física i Rehabilitació (UCV). Prof. Assoc. d’Anatomia i Embriologia Humana, Facultat de Medicina, Universitat Autònoma de Barcelona. Metge adjunt a la Unitat d’Estimulació Cerebral No Invasiva, Clínica de Fibromiàlgia i Dolor Neuropàtic, Institut Guttmann Badalona – Institut Guttmann Barcelona. Metge responsable de projecte: Barcelona Brain Health Initiative (BBHI), Projecte PREHABILITA, Alzheimer's Drug Discovery Foundation – SpeechDx - Institut Guttmann, Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació, Institut Guttmann Barcelona. Segon vicepresident de la Societat Catalana de Salut Mediambiental i coordinador del Grup de Treball en Dolor i Salut Ambiental de la mateixa societat. Membre del Comitè Científic de la Societat Científica Espanyola de Medicina Ambiental i Canvi Climàtic. Secretari del Grup de Treball en Fibromiàlgia i Dolor Centralitzat de la Societat Espanyola del Dolor. Màster en Neurorrehabilitació (UAB), Màster en Neurociències (UAB), Màster en Medicina del Dolor (UEMC - SED), MBA en Gestió Sanitària (IMF - UCJC), Doctorand en el Programa de Cirurgia General i Ciències Morfològiques (UAB).

Componentes:

  • Dra. Agné Díaz RiverolDoctora en Medicina (Títol d'Or), graduada de l'Institut Superior de Ciències Mèdiques de Villa Clara, Cuba (1996). Especialista de primer grau en Neonatologia, Cuba (2002). Membre de l'Acadèmia Alemanya de Teràpia de Quelació i Metalotoxicologia Clínica (2019). Clínica Internacional de Medicina Ambiental – CIMMA. Doctora en Medicina, especialista en Neonatologia. Membre de l'Acadèmia Alemanya de Teràpia de Quelació i Metalotoxicologia Clínica. Clínica Internacional de Medicina Ambiental - CIMMA
  • Dra. Carmen Navarro, Llicenciada en Medicina i Cirurgia. Experta en Micronutrició i Dietoteràpia per la Universitat d'Almeria. Membre de la Societat Internacional de la Malaltia de Lyme i infeccions associades (ILADS). Directora de l'àrea de Medicina Ambiental de la Clínica Blue Healthcare, Consulta especialitzada en Medicina Ambiental: SQM, SFC, Fibromiàlgia i malalties infeccioses cròniques bacterianes i víriques. Dra. Gracia Fernández Moya, Metgessa clínica i docent, especialista en MFyC – ZBS Berja - Almeria –. Directora de districte ponent d'Almeria 2000-2008. Diputada Nacional per Almeria 2012-15. Delegada Territorial d'igualtat, salut i polítiques socials 2015. Delegada del govern de la Junta d'Andalusia a AlmeriA 2015-18.
  • Dra. Jessica Moreno, Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària, i MAU del CAP de Cambrils. Màster en medicina i salut integrativa. Referent de la unitat de fibromiàlgia i SSC de l'Hospital Lleuger de Cambrils. Col·laboradora i ex-coordinadora/fundadora de la seu ACAF Cambrils.
  • Dra. M. Mar Gili, Metgessa clínica i docent, especialista en Medicina Familiar i Comunitària (Universitat de Barcelona). Professor associat a la UAB. Membre del grup de Treball de patologia ambiental de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. CAMFIC. Màster en Medicina Biologic-Naturista. Universitat Europea Miguel de Cervantes. Projecte final de màster: Síndrome d'inflamació de mucoses. Curs d'Expert en Nutrició Cel·lular Activa. Bases biològiques i interès clínic. INCA Institut de Nutrició Cel·lular Activa. Curs Superior en Nutrició Cel·lular Activa. Neuro-Inmuno-Enterologia. INCA.
  • Dra. Mercé Solà, Metgessa Especialista i tutora docent en Medicina Familiar i Comunitària. Actualment jubilada. Coordinadora del grup de treball en Sd. de Sensibilització Central (SSC) (Gesscap) de camfic i membre dels grups Reumatologia, Exercici físic i Grup d'abordatge transdisciplinar del dolor persistent (Tradop) de camfic i del grup PADEICS en SSC. Investigadora col·laboradora al grup MARCEVAP (malaltia, risc cardiovascular (RCV) i estils de vida en atenció primària). Des de fa anys col·laboro en activitats de docència i investigació en SSC, activitat física i RCV.
  • Dra. Francisca López Crespi, Metgessa especialista en medicina del treball. Exfuncionària del cos de Titulats Superiors en Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, adscrita al servei de Medicina del Treball al Centre de Seguretat i Condicions de Salut al Treball de Barcelona (CSCST).
  • Dra. Josepa Rigau Más, Metgessa especialista en Medicina biològica. Doctorada Cum Laudem per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Farmacogenètica, Farmacogenòmica i Medicina Personalitzada, Universitat de Barcelona. Màster en Medicina Mediambiental per l'Acadèmia Americana de Medicina Mediambiental i Curs de Patologia Ambiental per la Universitat Complutense de Madrid.
  • Dra. Giovanna Lobato, Metgessa clínica i docent, especialista en Medicina Familiar i Comunitària - CAP Terrassa Est del Consorci Sanitari de Terrassa- Tutora acreditada. Màster en Gerència en Serveis de Salut. Participa en la comissió EPOC i Asma (Hospital de Terrassa), GdT dels SSC de la CAMFiC – gesscap-, comissió de Fatiga Crònica (Hospital Mútua de Terrassa).
  • Dra. Francisca Peñalver, Llicenciada en Medicina i Cirurgia. Especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Equip d'Atenció Primària Alcantarilla casco. Estatutària del Servei Murcià de Salut. Professor col·laborador honorari per al grau de Medicina de la Universitat de Múrcia
  • Dra. Antonia Carrasco, Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària, tècnica de valoració de la discapacitat, Institut Murcià d'Acció Social (IMAS). Coordinadora del GdT per a la realització del Protocol de maneig sanitari de la SQM per al Servei Murcià de Salut (SMS). Coordinadora del seminari UMU (Universitat de Múrcia) en malalties ambientals.
  • Dr. Juán Alberto Anaya Reche, Llicenciat en Medicina i Cirurgia. Especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Estatutari en Servei al Servei Murcià de Salut Equip d'Atenció Primària Cabezo de Torres Múrcia. Tutor docent de MFyC.
  • Dra. Padma Solanas, Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Teràpia Neural i Odontologia Neurofocal per l'Escola d'Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Posturologia per la Universitat de Barcelona. Coordinadora i metgessa del Centre de Medicina Biològica de Barcelona. Experta en Medicina Ambiental per la EUROPAEM (European Academy for Environmental Medicine) i DEGUZ (Deutsche Gesellschaft für Umvelt-Zahnmedizin). Membre fundador del Grup de Treball de Patologia Ambiental de la CAMFIC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària).
  • Dr. Mario Land, Metge clínic i docent, Especialista en Medicina Familiar i Comunitària, Màster en Salut Pública Internacional, Màster en Drogues, Toxicomania i Addiccions, Membre de l'Acadèmia Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, Soci de la SEMFYC i Membre del Grup de Treball de Salut Planetària de la SEMFYC, Soci de la SOSCA i Membre del Grup de Treball de Dolor de la SOCSA. Treballa al Districte Ponent d'Almeria i al Centre de Tractament a les Addiccions de l'Ajuntament de Berja. Docent per la SEMFYC i el Districte Ponent d'Almeria.

Col•laboradors externs:

  • Dr. Joaquín Fernández Solá, Metge Especialista en Medicina Interna. Cap de la Unitat de Sensibilització Central de l'Hospital Clínic de Barcelona. Professor Agregat de medicina de la Universitat de Barcelona. Membre de la Societat Internacional de CFS/ME, vicepresident de la Societat Espanyola de SSC i assessor científic del CATSALUT en malalties per sensibilització central.
  • Dr. Antonio Chover, Llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de València. Vicepresident de l'ECPM (European Council of Doctors for plurality in Medicine). Vicepresident de la Societat Espanyola d'organoteràpia i organologia. Membre de la Societat A.C.A.M (Col·legi Americà de Medicina Avançada). Membre de la Societat internacional de Medicina Ortomolecular i de la Societat alemanya HOT (teràpia per oxidació hematògena). Autor dels llibres: "Revisió dels Oligoelements", "Revisió dels Oligoelements ampliada i revisada" i "Medicina ortomolecular".

Justificació

En els darrers anys, s’ha observat un augment exponencial de les malalties cròniques no transmissibles, que afecten individus a edats cada cop més primerenques. Aquestes condicions, moltes de les quals són prevenibles, estan estretament relacionades amb factors ambientals i el concepte emergent de l’exposoma. La necessitat d’abordar aquesta problemàtica ha impulsat la creació del Grup de Treball (GdT) en Malalties Ambientals, amb el propòsit de recopilar, organitzar i aplicar el coneixement científic en la pràctica clínica.

El GdT busca reduir la bretxa entre la investigació i l’atenció mèdica, sensibilitzant els professionals sanitaris sobre la importància de l’entorn en la salut. Mitjançant l’elaboració de protocols, eines educatives i activitats preventives, aquest grup pretén establir una base sòlida per a la promoció de pràctiques sostenibles i accessibles en els sistemes de salut.

Objectius

  • Sistematitzar el coneixement científic sobre la influència de l’exposoma en la salut, prioritzant la reducció del seu impacte intern i extern mitjançant la creació de protocols consensuats.
  • Integrar la perspectiva ambiental en l’atenció sanitària mitjançant la incorporació de la “història verda” en la història clínica convencional.
  • Sensibilitzar i capacitar els professionals sanitaris i altres sectors rellevants sobre les malalties ambientals, fomentant un enfocament interdisciplinari.
  • Promoure activitats preventives i de salut pública, dissenyades per minimitzar els riscos ambientals en la població general.
  • Fomentar la col·laboració interdisciplinària amb altres grups de treball, societats científiques i entitats públiques i privades, facilitant investigacions i projectes conjunts.

Proposta d’activitats per al curs acadèmic

    A curt termini (pròxim any)

    • Enquestes per avaluar el coneixement dels professionals de la salut sobre determinants ambientals i Síndromes de Sensibilització Central (SSC).
    • Participació activa en congressos, jornades, tallers i cursos relacionats amb malalties ambientals.
    • Expansió del GdT per incloure professionals especialitzats segons les àrees prioritàries.

    A mitjà termini (1-3 anys)

    • Revisió i actualització del document de consens sobre la Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple (2015).
    • Validació i pilotatge de la història clínica ambiental com a eina estandarditzada en la pràctica mèdica.
    • Desenvolupament de propostes per a espais saludables i sostenibles, en col·laboració amb el GdT de Biohabitabilitat.
    • Adaptació de llocs de treball en l’àmbit de la salut laboral, basant-se en guies existents com les d’ONCE i CONFESQ.

    A llarg termini (5 anys)

    • Consolidació d’un repositori de coneixement científic, prioritzant la seva divulgació i aplicació clínica.
    • Establiment de vincles sòlids amb centres de recerca per fomentar el desenvolupament d’estratègies avançades en la prevenció i tractament de malalties ambientals.

Fundació Acadèmia - Societat Catalana de Salut Ambiental © 2025 - Avís legal

Crèdits de les imatges