Logo SOCSA

Societat Catalana de Salut Ambiental

Maternoinfantil


Coordinadora: Anna Espart Herrero, diplomada en Infermeria, Llicenciada en Biotecnologia i Doctora en Biotecnologia. Professora titular de la Universitat de Lleida, on imparteix Fisiopatologia al grau d'Infermeria i al doble grau d'Infermeria-Fisioteràpia. També és coordinadora del Màster en Investigació, Innovació i Transferència en Salut de la mateixa universitat. Ha publicat més de 20 articles en revistes científiques d’impacte i és autora de 14 capítols de llibres. La seva investigació se centra en l’educació per a la salut, la salut maternoinfantil i la seva relació amb el medi ambient, així com en l'impacte del canvi climàtic en la salut de las poblacions vulnerables. Ha realitzat estudis sobre com els disruptors endocrins presents en els cosmètics que utilitzen les embarassades es detecten en el meconi dels nadons. És coautora d’una guia de consells per a llevadores i embarassades per evitar l’exposició a disruptors endocrins durant l’embaràs i els primers anys de vida, publicada per l'Associació Catalana de Llevadores.

Secretària: Dra Padma Solanas Noguera, llicenciada en Medicina i Cirurgia, experta en Medicina Ambiental per l’Acadèmia Europea de Medicina Ambiental. Màster en Teràpia Neural i Odontologia Neurofocal i en Posturologia.

Components:

  • Mar Begara Morillas:Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Madrid. Especialista en Pediatria a l’Hospital Infantil La Paz (Madrid) i subespecialitzada en Cures Intensives Pediàtriques. Diversos cursos de doctorat en Pediatria a la UAM i formació especialitzada en reanimació cardiopulmonar pediàtrica. Màster Universitari en Direcció Mèdica i Gestió Clínica.
  • Maria Jesús Clavera Ortiz: Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la UAB (1975). Especialista en Pediatria i investigadora amb una àmplia trajectòria en epidemiologia, estadística mèdica i tractament de nens amb autisme.
  • Paula Sol Ventura:Especialista en Pediatria amb subespecialitat en endocrinologia pediàtrica, investigadora a l’Institut de Recerca Hospital Germans Trias i Pujol (IGTP) i ISGlobal.
  • Laura Espart Herrero:Especialista en Infermeria Obstètrica i Ginecològica. Diplomada en Infermeria per la Universitat de Lleida. Postgrau en Nutrició i Dietètica Clínica.
  • Elisabet Silvestre:Llicenciada en Biologia (UB), màster en Biologia Humana (UAB) i doctora en Ciències (UAB). Especialista en Anàlisis Clíniques i Bioconstrucció.

Justificació

El GdT Maternoinfantil té com a missió destacar l’evidència científica existent sobre com l’ambient influeix directament en la fertilitat de la població, l’embaràs i la infància. A partir de l’experiència professional dels membres del grup i la literatura científica, es tracten temes relacionats amb aquestes etapes vitals i la seva connexió amb l’exposició a contaminants de diferents tipus. L’objectiu és sensibilitzar professionals de la salut, autoritats polítiques i la societat en general sobre la necessitat d’actuar per millorar la salut ambiental, que repercuteix directament en la salut maternoinfantil.

Objectius

  • Analitzar l’impacte dels contaminants en la salut maternoinfantil basant-se en l’experiència i l’evidència científica.
  • Sensibilitzar professionals de la salut, autoritats i societat sobre la importància de millorar la salut ambiental.
  • Formar professionals en prevenció, detecció precoç i possibles tractaments per mitigar l’impacte dels contaminants ambientals.

Propostes d’activitats

  • Organitzar un cicle monogràfic anual de conferències sobre temes relacionats amb el GdT.
  • Participar en Dies Mundials vinculats a la salut maternoinfantil i publicar textos informatius per als socis de SOCSA.
  • Publicar revisions científiques sobre temàtiques del GdT.
  • Participar en entrevistes (ràdio, premsa) per divulgar els resultats del grup.

Fundació Acadèmia - Societat Catalana de Salut Ambiental © 2025 - Avís legal

Crèdits de les imatges