Logo SOCSA

Societat Catalana de Salut Ambiental

Odontologia ambiental


Coordinadora: Rosario Cedeño Salzar.

Secretaria: Odont. Sandra Pereyra Biazzi.

Components:

  • Dra. María Arregui Gambus.

Justificació

La salut bucal, és part important de la salut general de les persones. Des d'edats primerenques, la visita a l'odontòleg es fa amb freqüència, bé sigui per a visites de revisió i control o per al tractament d'alguna patologia dental que pugui presentar el nen o el pacient adult.

Dins d'aquestes patologies podem trobar la càries dental, malaltia periodontal, la reposició de dents absents o la correcció ortodòntica, per al que l'odontòleg necessitarà l'ús i aplicació de diferents materials que entren directament en contacte amb el pacient i que en la majoria dels casos romanen en la boca per llarg temps, sotmesos als canvis de temperatures, afectació per pH de la saliva, desgast per ús i/o per parafunció.

Aquests processos químics i físics als quals es veuen sotmesos els materials dentals poden generar l'alliberament de subproductes, els quals es poden bioacumular en el cos si la capacitat de compensació de l'individu es veu superada i no pot excretar correctament.

Dins d'aquests materials podem trobar els metalls i els compòsits plàstics.

Els metalls usats en odontologia poden degradar el terreny biològic, el mitjà en el qual viu la cèl·lula. Segons la sobrecàrrega del terreny, l'activitat cel·lular es pot veure afectada podent generar danys a partir del qual iniciar processos inflamatoris, cancerosos o derivar en diferents malalties. També podrien inactivar proteïnes ja que formen enllaços entre el metall i les proteïnes, són coneguts els efectes neurotòxics per l'afinitat de determinats metalls amb el sistema nerviós, a més de ser considerats elements bio persistents i genotòxics, és a dir que interactuen amb el material genètic de l'organisme i poden produir mutacions.

Respecte als materials plàstics usats en odontologia ens trobem amb la presència del bisfenol A, a més a aquest compost químic, el podem trobar en la nostra vida quotidiana en una gran quantitat d'elements, ja que s'utilitza per a fabricar plàstics, llaunes i altres productes que entren directament o indirectament amb el nostre cos i organisme.

Aquesta substància està començant a ser un dels temes de preocupació per a la població, ja que nombrosos estudis han demostrat els seus efectes negatius per a la nostra salut.

D'altra banda, l'entorn de treball de l'odontòleg i el seu personal auxiliar es veu afectat per diversos factors pertorbadors d'acció directa com són: físics i químics.

Objectius

  • Crear línies de recerca en metalls, disruptors endocrins bucals i entorn laboral de l'odontòleg.
  • Actualitzar la bibliografia de les línies de recerca.
  • Escriure revisions sistemàtiques i presentar-les en format article en revistes d'impacte científic.
  • Presentar pòster i comunicacions en congressos.
  • Donar a conèixer i sensibilitzar als odontòlegs dels efectes negatius d'aquests materials sobre la salut d'ells mateixos i els seus pacients.
  • Dissenyar un protocol de mesures de protecció o evitació.
  • Contactar amb membres d'altres grups de treball, societats científiques, entitats públiques i privades per a la col·laboració i treball conjunt en relació als nostres objectius de formació i recerca.

Activitats primer curs acadèmic

  • Sessió general del GdT odontologia ambiental presentació i invitació a la participació d'altres membres o grups de treball.
  • Participar en la confecció de programes d'activitats preventives i de promoció de la salut de la població en general.
  • Trobades trimestrals del GdT.
  • Trobades en línia, actualització de disruptors endocrins i alternatives a l'ús de metalls.
  • Interactuar amb el grup Guia de reciclatge.
  • Participació Curs en línia: Curs Bàsic de Medicina Ambiental.

Fundació Acadèmia - Societat Catalana de Salut Ambiental © 2024 - Avís legal

Crèdits de les imatges