Logo SOCSA

Sociedad Catalana de Salud Ambiental

26 de setembre: DIA MUNDIAL DE LA SALUT AMBIENTAL

27/09/2021

En honor al dia mundial de la salut ambiental, des de la Societat Catalana de Salut mediAmbiental SOCSA  volem fer difusió del comunicat de premsa de la Organització Mundial de la Salut del 22 de setembre del 2021 on exposa les noves directrius mundials de la OMS sobre la qualitat de l’aire i tenen per objectiu evitar milions de morts degudes a la contaminació de l’aire.

Es calcula que cada any l’exposició a la contaminació de l’aire causa 7 milions de morts prematures i provoca la pèrdua d’altres milions més d’anys de vida saludable. En nens, això podria suposar una reducció del creixement i la funció pulmonars, infeccions respiratòries i agreujament de l’asma. En adults, la cardiopatia isquèmica i els accidents cerebrovasculars són la causa més comú de mort prematura atribuïble a la contaminació de l’aire exterior, i també estan apareixent proves d’altres efectes com la diabetis i malalties neurodegeneratives. Això situa la càrrega de morbilitat atribuïble a la contaminació de l’aire al mateix nivell que altres importants riscs per a la salut a nivell mundial, com la dieta malsana i el tabaquisme. Seria equiparable al “fumador passiu”, per expressar-ho gràficament.

Les noves directius de la OMS recomanen nivells de qualitat de l’aire respecte a sis contaminants dels que es disposa dades més recents dels seus efectes sobre la salut: partícules en suspensió (PM), ozó (O3), diòxid de nitrògen (NO2), diòxid de sofre (SO2) i monòxid de  carboni (CO). Quan s’actua sobre aquests contaminants clàssics també s’incideix en altres contaminants perjudicials. Les partícules en suspensió són generades principalment per la combustió dels sectors transport, energia i indústria; tenen de diàmetre igual o inferior a  10 micres (PM10) i 2,5 micres (PM2,5) ambdues són capaces de penetrar profundament als pulmons, però noves evidències revelen que les PM2,5 poden entrar al torrent sanguini, afectant principalment al sistema cardiovascular, respiratori i altres òrgans. La contaminació de l’aire i les partícules en suspensió van ser classificades com a cancerígenes pel Centre Internacional de Investigacions sobre el càncer (CIIC) de la OMS al 2013.

“La contaminació de l’aire és una de les majors amenaces mediambientals per a la salut humana, junt amb el canvi climàtic. L’aire net hauria de ser un dret fonamental i una condició necessària per tal que les societats siguin sanes i productives”  exposa el Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional de la OMS per Europa.

Las nuevas Directrices mundiales de la OMS sobre la calidad del aire tienen como objetivo evitar millones de muertes debidas a la contaminación del aire (who.int)

Fundació Acadèmia - Sociedad Catalana de Salud Ambiental © 2024 - Aviso legal

Créditos de las imágenes